8 Nisan 2015 Çarşamba

Durmadan 10 yıl Uçan Kuş ?

Bu bilgiyi sizlerle illaki paylaşmak istedim, inanılmaz.


Büyüklüğü bir martınınki kadar olan kara albatrostan, kanat açıklığı 4 m.’yi bulan dev gezgin Albatrosa toplam 20 albatros türü vardır. Kuşgillerin en uzun süre ve en uzağa uçabilen üyesidir. Uydu sistemlerinden elde edilen bilgilere göre, kimi albatros türleri dünyanın etrafını 2 aydan kısa bir sürede katedebilir, ve kanatlarını çıpmadan 6 gün boyunca aralıksız süzülebilir. Albatroslar, sıcak hava akımlarının üzerinde süzülen avcı kuşlardan farklı olarak dalgalardan kaynaklanan rüzgarın kaldırma kuvvetini kullanarak denizin yüzeyine yakın uçarlar.
Genç bir gezgin Albatros, havalandığı andan itibaren çiftleşme zamanı gelinceye kadar yere inmeyecektir, bu süre 10 yılı bulabilir! Kimi zaman denize dalark, kimi zaman da suyun üzerinden yakaladığı balık, kalamar ve karideslerle beslenir.
Durmadan 10 yıl Uçan Kuş ?2 yılda bir, tek bir defa yumurtlar, kuluçkaya yatma ve yemek arama işini dönüşümlü olarak yaparlar. Albatroslar, yavrularına götürecekleri bir ağız dolusu yemek için düzenli olarak 1500 km. yol katedebilirler. Katı besinleri kusarak dışarı çıkarırlar, daha uzun yolculuklarda ise, yiyeceği protein bakımından zengin, yağ oranı yüksek parçalar ayırarak midelerinde saklarlar. Bunlarla hem susuzluklarını giderebilir, hem de besleyici ve yumuşacık balıklar halinde kustukları lokmalarla yavrularını besleyebilirler.
Bu kuşlar 60 yıla kadar yaşayabilir fakat yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Asıl tehdit açık deniz balıkçılığıdır. Her yıl, orkinos yakalamak üzere, kullanılan milyonlarca yemli çengel yüzünden 100.000’i hayatını kaybediyor.

Hiç yorum yok: