19 Ekim 2015 Pazartesi

Yazar Elif Şafak, Financial Times gazetesine yazdığı makalede...

...Ankara katliamı sonrasında yaşanan büyük kutuplaşmanın ürkütücülüğüne dikkat çekti. Şafak, "Beraber yas tutamayan bir toplum, beraber bir gelecek inşa edemez" dedi.
 


Radikal'de yer alan habere göre yazar Elif Şafak, Ankara saldırısı ve ardından yaşananları İngiltere'nin saygın gazetelerinden Financial Times için kaleme aldı.
"Türkiye Demokrasisinin Kalbinde Kopan Patlama", Mevlana'nın "Sessizlik en güzel sestir" sözleri ile başlayıp sufi düşünür ve şairin memleketi Konya'daki milli maçtaki sessizliği bozan aşırı milliyetçi slogan ve tekbir seslerine uzanıyor. "Türkiye'de vicdan ve birlikte yaşama, hiç olmadığı kadar sınava tabi tutuluyor" diyen Şafak, Ankara'nın sıradan bir hedef olmadığını, başkent olmasının yanı sıra entelektüellere, sanatçılara, öğrencilere ev sahipliği yaptığını vurguluyor. 
Türkiye'nin siyasi ve sosyal tarihinde yeni ve benzersiz bir sürece girildiğini belirten Şafak, "30 yaşın üzerindeki herkes ülkenin çalkantılı dönemlerden geçtiğine tanıklık edebilir. Bugünkü kriz ise farklı. Yarı istikrarsızlık Ortadoğu'daki dengesizlik ile karışıyor" diyor.
Ankara'daki saldırıda 102 vatandaş hayatını kaybetti...
Normal koşullar altında terör saldırılarının insanları ortak değerler altında birleştirdiğini ifade eden yazar, Türkiye'de hükümet karşıtları ve destekçileri arasında uçurumun kimsenin geçmeyi denemeyeceği kadar genişlediğini söylüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tarafsız olmanın tam tersini yaptığını, Haziran seçimleri öncesi AKP için kampanya yürüttüğünü, daha otoriter bir başkanlık sistemi arzusu ile seçimleri yenilettiğini kaydediyor.
'Toplum daha da kutuplaştı'
"Bu karar büyük bir hataydı ve bedelini halk ödedi. Haziran'dan bu yana neredeyse 700 kişi öldü. Toplum daha da kutuplaştı, ekonomi zarar gördü, şiddet tırmandı" diyen Şafak, toplumun sosyal psikolojisinin bu ayırıcı siyasetten yaralandığını belirtiyor.
'Beraber yas tutamayan bir toplum, beraber bir gelecek inşa edemez'
Yahudi karşıtlığının, Alevilere yönelik ayrımcılığının arttığını, onur yürüyüşünün tayzikli su ve biber gazıyla bastırıldığını, gazeteci ve karikatüristlerin yargılandığını hatırlatan Şafak, "Memleketim için kaygılıyım çünkü beraber yas tutamayan bir toplum, beraber bir gelecek inşa edemez" diyor.




Elif Şafak: ‘Beraber Yas Tutamayan Bir Toplum, Beraber Bir Gelecek İnşa Edemez’


Biyografi

Elif Şafak (d. 25 Ekim 1971, Strazburg) Türk romancı. İlk romanının yayımladığı 1997'den beri peş peşe eserler vermekte olan ve geniş bir okur kesimince tanınan sanatçı, 2009'da yayımlanan Aşk adlı romanı ile Türk edebiyat tarihininin en kısa sürede en çok satan edebi eserinin yazarı ünvanına sahip olmuştur. Ayrıca kitapları otuzdan fazla dile çevrilmiştir.

25 Ekim 1971 günü, babasının o sırada doktora yapmakta olduğu Strazburg'da dünyaya geldi. Babası sosyal psikolog ve akademisyen Nuri Bilgin, annesi diplomat Şafak Atayman'dır. Doğumundan kısa bir süre sonra anne ve babası ayrıldı, annesi tarafından büyütüldü. Soyadı olarak annesinin adını kullandı.

Ortaokulu annesinin görev yaptığı Madrid'de, liseyi Ankara Atatürk Anadolu Lisesi'nde tamamladıktan sonra, ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümünü bitirdi. Yüksek lisansını aynı üniversitede Kadın Çalışmaları Bölümünde yaptı. "Bektaşi ve Mevlevi Düşüncesinde Döngüsel Evren ve Kadınsılık Anlayışı" üzerine master tezinin ardından; ODTÜ Siyaset Bilimi bölümünde doktorasını tamamladı. Doktora tezi, "Türk Modernleşmesinin Kadın Prototipleri ve Marjinaliteye Tahammül Sınırları" başlığını taşıyordu. Elif Şafak'ın İslamiyet, kadın ve mistisizm hakkındaki yüksek lisans tezi Sosyal Bilimler Derneği tarafından ödüllendirildi.

Yüksek lisans çalışması sırasında Kem Gözlere Anadolu (1994) adlı öykü kitabını ve ilk romanı Pinhan'ı (1997) yayımladı. Bu eserle Kombassan Vakfı tarafından verilen 1998 Mevlana Büyük Ödülü'nü kazandı.

Doktorasının ardından İstanbul'a taşındı ve Şehrin Aynaları'nı (1999) yazdı. Bir süre İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde "Türkiye ve Kültürel Kimlikler", "Kadın ve Edebiyat" konularında dersler verdi.

2000 yılında Türkiye Yazarlar Birliği Ödülü'nü kazanan Mahrem romanı ile geniş okur kesimi tarafından tanındı. Bunu iki yıl ara ile yayımlanan Bit Palas (2002) ve İngilizce olarak yazdığı Araf (2004) adlı kitapları izledi.

Sanatçılara verilen bir bursla doktora sonrası çalışması için ABD'ye giden Şafak, çeşitli üniversitelerde dersler vermiştir. 2003-2004 akademik yılı boyunca Michigan Üniversitesi'nde yardımcı doçent olarak bulundu ve ders verdi. Ardından Arizona Üniversitesi Yakın Doğu Araştırmaları bölümünde yardımcı doçent olarak görev yaptı. "Edebiyat ve Sürgün", "Bellek ve Politika", "Müslüman Dünya'da Cinsellik ve Toplumsal Cinsiyet" konulu dersler verdi.

Şafak, 2004 yılında beş yazarın (Murathan Mungan, Faruk Ulay, Elif Şafak, Celil Oker, Pınar Kür) ortak kaleme aldığı bir roman projesinde yer aldı, bu roman Beşpeşe adıyla yayımlandı.

2005'te Med Cezir adlı kitabında kadın, kimlik, kültürel bölünme, dil ve edebiyat hakkında yazılarını bir araya getirdi. Aynı yıl Referans Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Eyüp Can Sağlık ile Berlin'de evlendi.

2006'da yayımlanan "Baba ve Piç" adlı romanını İngilizce olarak kaleme aldı. Türk-Ermeni ilişkilerini inceleyen bu roman nedeniyle hakkında Türklüğe hakaret ettiği gerekçesi ile dava açıldıysa da, suçun yasal unsurlarının oluşmadığı ve delil bulunmadığı gerekçesiyle beraat etti. Aynı yıl Şehrazat Zelda isimli kızı dünyaya geldi. Doğum sonrası yaşadığı depresyonu, İngilizce olarak kaleme aldığı Siyah Süt adlı otobiyografik romanda anlattı. İki yıl sonra oğlu Emir Zahir'i dünyaya getirerek ikinci kez anne oldu.

2009 yılının Mart ayında yayımlanan AŞK isimli roman, Türk edebiyat tarihinin en kısa sürede en çok satan edebi eseri ünvanına sahip olmuştur.

2009 yılı sonunda, sekiz romanı ve ilk deneme kitabı Med Cezir'den seçilmiş paragrafları bir araya getirdiği Kağıt Helva adlı kitabını yayımladı.

2010 Kasım ayında Firarperest adlı deneme türündeki ikinci eseri piyasaya çıktı. Eserin içindeki illüstrasyonlar M. K. Perker'e aittir.

2011 yılında Doğan Kitaptan "İskender" isimli eseri piyasaya çıkmıştır. Kitabın kapak resminde, makyajla erkek haline gelen Elif Şafak'ın kendi fotoğrafı vardır.

Sanatçı, Türkiye'de çeşitli günlük ve aylık yayınlarda yazmaya devam etmektedir. 1 Mayıs 2009 tarihinden bu yana Habertürk gazetesinde ve aynı gazetenin "HT PAZAR" adlı ekinde yazılarını yayınlamayı sürdürür. Bu gazetede yayımlanan deneme türündeki yazılarından oluşan bir seçki, M.K Perker illüstrasyonlarıyla birlikte 2012 yılında Şemspare adıyla yayımlandı.
*Bilgiler çoğunlukla Wikipedia kaynaklıdır.
Doğum Yılı: 1971
Doğum Yeri: Strazburg, Fransa
Twitter: @Elif_Safak


Kitapları:


Araf - Doğan Kitap
Aşk (Gri Kapak) - Doğan Kitap

Siyah Süt ( 2007 İstanbul ) - Doğan Kitap

Mahrem - Doğan Kitap

İskender ( 2011 İstanbul ) - Doğan Kitap

Şemspare - Doğan Kitap

The Flea Palace - NCP Yayıncılık - İngilizce Klasikler

Bit Palas ( 2009 İstanbul ) - Doğan Kitap

Firarperest - Doğan Kitap

Med-Cezir - Doğan Kitap

The Forty Rules of Love - NCP Yayıncılık - İngilizce Klasikler

Kağıt Helva - Doğan Kitap

Aşk ( 2009 İstanbul ) - Doğan Kitap

Pinhan ( 2009 İstanbul ) - Doğan Kitap
Şehrin Aynaları - Doğan Kitap

Aşk (Ciltli) - Doğan Kitap

Baba ve Piç - Doğan Kitap

Ustam ve Ben ( 2013 İstanbul ) - Doğan Kitap
Baba ve Piç - Metis Yayınları

Ustam ve Ben ( 2014 İstanbul ) - Doğan Kitap

Beşpeşe ( 2004 İstanbul ) - Metis Yayınları

Kem Gözlere Anadolu - Evrensel Basım Yayın

Sakız Sardunya - Doğan ve Egmont Yayıncılık


Hiç yorum yok: